Rapport: Läkemedelsrening i GAK-filter
Undersökning av incitament för införande av LOD på hyresfastigheter

Av Sara Olsson I samhället är klimatförändringarna just nu ett stort ämne, och något som även kommer att generera en ökad mängd nederbörd, oftare än idag över Malmö. Fler aktörer kommer därför att behöva engageras för att kunna skydda våra…
Karakterisering av tillskottsvatten i Göteborg

av Britt-Marie Wilén, Ann Mattsson, Abdulkarim Khalili För dagvatten finns mycket av de offentligt tillgängliga provtagningsresultaten samlade i databasen Stormtac (www.stormtac.com). Data är där uppdelat efter markanvändning vilket ger en god bild av hur stora variationerna av tex. fosforhalten är…
Ultrafilter och granulerat aktivt kol för avskiljning av mikroföroreningar

Ellen Edefell, Lunds Tekniska Högskola, och Regine Ullman och Elina Bengtsson från Kalmar Vatten AB har skrivit en rapport om hur Kalmar avloppsreningsverk effektivt kunde minska utsläppen av mikroföroreningar genom att behandla renat avloppsvatten med ultrafilter och efterföljande filter med…
Aktivt kol från slam i stället för slamförbränning

I rapporten Sewage sludge-based activated carbon, skriven av Alexander Betsholtz m.fl., sammanställs labförsök gjorda inom området. Produktion av aktivt kol från slam är en alternativ metod till slamförbränning som i tillägg till värmeproduktion kan generera en potentiellt sett värdefull slutprodukt, till…
Reningsprocesser för läkemedelsrester i avloppsvatten

Projektet Reduktion av svårnedbrytbara föroreningar i avloppsvatten (RESVAV) startades sommaren 2014 och avslutades vid årsskiftet 2017/2018 och utgör en del av den regeringssatsning på avancerad rening av avloppsvatten som finansierats genom Havs- och vattenmyndigheten. Projektets mål har varit utveckling av reningsprocesser…
Läkemedelsbelastningen till svenska avloppsreningsverk

Läkemedelshalter in till avloppsreningsverk från några svenska studier har sammanställts och relaterats till ansluten befolkning och en specifik belastning till reningsverken i milligram per person och dygn har beräknats. Beräkningen kunde endast göras för anläggningar där man förutom analyserade halter av läkemedel…
Termisk förgasning av slam – en utvärdering av existerande teknik

I avloppsslam återstår både energi och näringsämnen efter rötning. Här finns också läkemedelsrester, mikroplaster och andra organiska ämnen som kan ställa till problem vid användning av slam inom jordbruket. Förbränning har under många år varit den förhärskande termiska processen internationellt…
Microplastics

Report from an IWA Sweden conference and workshop in Malmö, November 8-9, 2017. Författare Susanne Tumlin från Gryaab och moderator under de två dagarna. I rapporten sammanfattas konferensen och den workshop som hölls dag två. Konferensen anordnades av Sweden Water Research,…