Sammanfattning Projektet är en litteraturgenomgång som ska mynna ut i en användaranpassad rapport om huruvida det är lönt för svenska kommuner att arbeta med termisk förgasning av slam. Förstudien kommer att utvärdera om termisk förgasning och/eller kall plasma är alternativa…
Rening från svårnedbrytbara ämnen – omvärldsbevakning och kunskapssammanställning
Sammanfattning De första fullskaleanläggningarna för reduktion av läkemedelsrester och andra svårnedbrytbara ämnen finns framför allt i Schweiz och Tyskland. Genom att ta del av erfarenheter från dessa och andra länder kan värdefulla kunskaper överföras till Sverige. En central uppgift är…
RESVAV – Rening av svårnedbrytbara ämnen från avloppsvatten
Sammanfattning Inom ramen för projektet ska reningseffektiviteten för läkemedelsrester, ramdirektivets prioriterade substanser och andra svårnedbrytbara ämnen studeras. Försök genomförs med ozon och aktivt kol. Teknik utvärderas framför allt utifrån substansreduktion och implementeringsmöjligheter vid svenska reningsverk. Analysen omfattar processmässiga överväganden, krav…
Analys av biologiskt överskottsslams rötbarhet vid stigande aerob slamålder – problem, möjligheter och konsekvenser
Sammanfattning Flertalet större reningsverk är idag utformade för långtgående biologisk kväveavskiljning. Detta förutsätter hög slamålder, typiskt 15-25 dygn, vilket innebär att innehållet av organiskt kol förbrukas både aerobt och under denitrifikationsfasen. Således kommer den tillgängliga mängden organiskt kol för en…
Rejektvattenbehandling i Sverige och internationellt – en kunskapssammanställning
Sammanfattning Det finns i nuläget ingen överskådlig och tydlig sammanställning av olika behandlingsmetoder för rejektvatten. Syftet med projektet är att tillhandahålla en utförlig redogörelse och kartläggning av såväl biologiska som växtnäringsåterförande metoder för separat behandling av rejektvatten som härstammar från…
Future City Flow
Sammanfattning Vatten är en resurs i den hållbara staden och kan skapa attraktivitet genom grönska och trevnad. Rätt placerade kan grönområden, vegetation och öppna bäckar ta hand om regn och avlasta avloppssystem. En trevlig och säker stadsmiljö kan skapas parallellt…
Hur stora regnhändelser kan omhändertas i Ekostaden Augustenborg?
Sammanfattning Detta projekt syftar till att ta fram en generell metod för att kunna uppskatta det maximala regn som kan hanteras i en urban miljö i svenska städer. Studien utgår från Augustenborgsområdet i Malmö vilket är världskänt för sina blå-gröna…
Ozonering för filamentbekämpning på reningsverk – Bevisat effektivt men hur fungerar det egentligen?
Sammanfattning Filamentbildande bakterier är ett vanligt förekommande och allvarligt problem på avloppsreningsverk med aktivslamteknik, då filamenten förhindrar god sedimentering om de växer till i alltför riklig mängd. Tillsats av små doser av ozon har visats vara framgångsrikt och dessutom ekonomiskt…
Adaptive Urban landscape and solutions for water challenges in Europe – Towards developing the blue-green layer of Swedish cities’ master plans
The project aims to collect and analyse different types of urban landscapes which are capable to adapt to climate change. The project concentrates on urban landscape and the opportunities it offers to cities in overcoming the water challenges. The focus…
Vattenresilienta städer
Projektets syfte är att hjälpa Skånes städer att bli mer resilienta mot klimatförändringar. Huvudidén är att utvärdera hur övergripande vattenplanering fungerar i ett antal Skånska städer och bedöma vilka åtgärder som måste göras för att hantera framtida vattenutmaningar. Samarbetet kommer…